6/6/09

Kelas Sejarah

Jesselton pada tahun 1911

Sementara aku masih tinggal di sini, meh la aku cite sket asal usul bandaraya Kota Kinabalu ni (bosan sbnarnya ni tu yg nak jadi cikgu jap)

Bandaraya KK previously known as Jesselton (sempena memperingati Sir Charles Jessel, salah sorg ketua dalam permerintahan British pada masa itu). Sebelum KK diangkat sebagai pusat segala bandar di Sabah ni, Pusat pemerintahan British pada masa itu (tahun 1882) terletak di Pulau Gaya (skrg pulau ni betul2 sebelah bandar KK je).


Ni lah Sir Charles Jessel tuh


Tapi dek semangat perjuangan anak tempatan yang diketuai oleh Mat Saleh, mereka telah menyerang HQ Pihak British ni dah musnah la sama sekali. Then, dorg cari port baru, dan port seterusnya adalah di Sandakan. Sekali lagi, HQ mereka telah diserang dan dimusnahkan oleh pejuang-pejuang tempatan (Yela ko dah ceroboh tempt orang. mane la orang tak hangin)


Selepas musnah di Sandakan, Pihak British kembali ke Pantai Barat dan menjadikan Jesselton sebagai pusat pemerintahan mereka seterusnya. Dengan kerjasama bersama Sarawak, Singapura dan wujudnya 'Federation of Malaysia' pada tahun 1963, maka negeri ini dikenali sebagai Negeri Sabah dan Jesselton diiktiraf sebagai pusat bandar nya.

Tun Mustapha Datu Harun. Beliau lah Bapa Kemerdekaan Sabah

Menara Tun Mustapha, dinamakan sempena nama beliau (Previously known as KKYS)

30 September 1968, Jesselton telah diubah nama kepada Kota Kinabalu dan akhirnya Kota Kinabalu diisytihar sebagai Bandaraya pada 02.02.2000 (time ni aku form 4. Ingat lagi time ni sambutan meriah tak hengat)

Penubuhan Malaysia pada tahun 16 September 1963


Bandaraya Kota Kinabalu sekarang (2009)


1 Borneo - Largest Lifestyle Shopping Mall


Sekian saja lecture pada kali ini. Moga anda mendapat sedikit ilmu dan manfaat mengenai sejarah negara kita.

3 comments:

SyAhiD a.k.a SyAFir said...

oooo.. nmpk sgt bosan.. aku rs kalo lg sebulan cuti, mngkin blog ko ni penuh ngn sejarah 1 malaysia.. haha.. tp bgus gk la.. skurang2 nyer, ko tau asal usul tmpt ko tinggal.. hehe.. ;p

Amer Azlan said...

syahid: ada faedahnya tu.. leh aku bagi korg ilmu pasal sejarah.. sbb aku tau kita2 ni lemah bab2 sejarah time skolah dulu..kan kan?? hehehh ;p

SyAhiD a.k.a SyAFir said...

oh, 2 t'sgt la btl.. sejarah antara subjek yg plg aku x suka.. tp aku suka blaja ttg culture.. nnt bg info on culture kaum2 d sabah ye.. especially on how diaorg wat keramaian n pantang larang diaorg.. aku suka sgt mik tau hal2 cmtu.. hehe.. ;)